Cybersecurity staat voor internetbeveiliging. Dus het beschermen van uw computers, elektronische systemen, servers, mobiele apparaten en vooral de informatie en gegevens op uw hele ICT-netwerk. Cybersecurity beschermt tegen digitale criminaliteit.

Cybersecurity? U denkt misschien: daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken. Wij zijn maar een klein bedrijf en daardoor zijn we niet interessant voor hackers.
Maar zo werkt dat helaas niet. Hackers zoeken het hele internet af met ransomware en kijken dan bij de organisaties waar ze toegang hebben verworven – groot of klein – of het hen iets kan opleveren.

Case Albert Heijn

Zo gebeurde het dat Albert Heijn geen kaas in de schappen had liggen. Wat was er gebeurd? De toeleverancier werd gehackt via het lek in Microsoft Exchange. Wat bleek? De distributie van bederfelijke goederen is interessant voor hackers. In dit geval lijkt het ons geen wens dat je computers bijvoorbeeld worden versleuteld, waarna losgeld wordt gevraagd om de computer en daardoor uw goederen vrij te geven. Leest u hier het hele artikel: Geen kaas: hoe een hack zorgt voor lege schappen in de AH

Backup procedures

Daarom zijn naast de toegangsbeveiliging ook de backup procedures van uw computers van belang. Als u dit niet op orde hebt, kan herstel na een hack al snel heel veel geld kosten.

Er is meer. Criminelen gaan namelijk nog verder. Ze dreigen ook wel om documenten met gevoelige bedrijfsinformatie te gaan publiceren. Dus als u de herstelprocedures al op orde hebt kunt u toch nog vanwege belangrijke informatie worden afgeperst.

Wilt u zich meer verdiepen in veilig digitaal ondernemen, dan wijzen we u op dit artikel van het Digital Trust Center van de Rijksoverheid. Hier kunt u lezen op welke 5 ICT terreinen u maatregelen kunt treffen om uw basisbeveiliging in te stellen. De link naar het artikel: De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Ook vindt u geheel onderaan op die pagina een Basisscan Cyberweerbaarheid waarmee u in 5 minuten inzicht krijgt in uw beveiliging. Klikt u op deze link om de scan direct naar de scan te gaan: Basisscan Cyberweerbaarheid.

Heeft u assistentie bij de analyse van uw ICT beveiliging nodig, dan assisteren wij graag en kijken met u mee waar u zinvolle en passende maatregelen kunt nemen. Onze contactgegevens vindt u hier: Contact.