De juiste voorraadlijst met de juiste voorraadwaarde.

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe de juiste voorraadlijst met de juiste voorraadwaarde kan worden opgevraagd. Meestal gaat het dan om voorraadwaardering per 31-12 van het afgelopen boekjaar, een vraag die veelal van de accountant afkomstig is. In dit artikel leggen we daar het een en ander over uit.

Juiste voorraad per 31-12

Om de juiste voorraadwaarde (aantallen x prijs) op te vragen, gebruiken we het best het Verslag Voorraadcontrole. Dit vindt u het menu Magazijnbeheer – Voorraadrapporten:

Asaptive SAP Business One - Verslag Voorraadcontrole

Het verslag presenteert de beginsaldi van de opgevraagde startdatum met de goederenmutaties vanaf die datum tot de opgevraagde einddatum. U kunt vervolgens selecteren en filteren op artikelcodes, artikelgroepen, artikel-eigenschappen, gebruikte grootboekrekeningen en magazijnen. Dat is zeer uitgebreid. In het voorbeeld hieronder ziet u de lijst zoals SAP Business One deze aan u presenteert. (voorbeeld met één artikel over 2 magazijnen):

Asaptive SAP Business One - Lijst goederen mutaties

Vanuit de mutaties per magazijn kunt per datum volgen vanuit welke documenten de mutaties zijn ontstaan. Eventueel kan direct naar het brondocument worden gegaan middels de gele pijl.

Aansluiting met het financiële grootboek

Een zeer belangrijke optie van deze lijst is de aansluiting met het financiële grootboek: sluit de gemelde voorraadwaarde uit de lijst aan met de getoonde waardes op de grootboekrekeningen per die datum?.
Dat gegeven vragen we op, door onder de tabel voor de magazijnenselectie te kiezen voor de radiobutton ‘Op rekeningen samenvatten’:

Asaptive SAP Business One - voorraadwaarde

Daarna ziet u hier dat met deze instelling de waarde van de voorraad op 31-12-2020 per gebruikte grootboekrekening uitgesplitst wordt:

Asaptive SAP Business One - Instelling Voorraadwaarde

Door middel van dit eenvoudig voorbeeld tonen we u hoe en met welke mutaties de waarde op grootboekrekening 3000 tot stand is gekomen.

Afwijkingen

In ons voorbeeld sluit de voorraadwaarde € 18.100 aan met het saldo van de grootboekrekening 3000. Dit saldo dient ook op de Balans per 31-12-2020 te staan. In sommige gevallen kan het zijn dat de waardes niet aansluiten. In dat geval kan het gaan om een van onderstaande oorzaken, zoals:

  • Er kunnen handmatige journaalboekingen op de voorraadrekeningen zijn geboekt
  • Er bestaan negatieve voorraadaantallen of die hebben in het verleden bestaan. Dat kunt u nagaan met het rapport Verslag Voorraadcontrole over alle magazijnen en de hele historie.

Deze instructie is gemaakt op basis van de functionaliteit in SAP Business One en is met  de nodige zorg samengesteld.

Tevens is dit slechts een onderdeel van wat wij u te bieden hebben. Neemt u contact met een van onze consultants op, als u meer meer informatie over SAP Business One wenst. Wij helpen wij u graag verder.

Heeft u algemene interesse in SAP Business One, vraagt u dan eerst hier de brochure aan.

Als laatste willen we u nog attenderen op onze zakelijke LinkedIn pagina waar we regelmatig nieuws over SAP vermelden: Asaptive BV op LinkedIn.